Flutonicon

FlutonicoNNieuws 2013-2 (17/02/2013)

17 februari 2013

 

Workshop La Flûte Chantente
Tijdens het Flute Festival bij Adams Muziekcentrale in Ittervoort, www.adams-music.com,zal de workshop La Flûte Chantente worden gegeven door Francien Post, fluit en Henriette Feith, zang. Deze workshop is al eerder met groot succes geprogrammeerd. Onderstaand een verslag van een deelnemer.
Het Flute Festival vindt plaats op 5 en 6 april 2013, met op zaterdag 5 april van 12:30 tot 14:00 uur de workshop La Flûte Chantente.
Inschrijven kan rechtstreeks met de volgende link http://www.adams-music.com/fc/flutefestival/nl/ , via de website van Flutonicon www.flutonicon.nl pagina Workshops of op de dag zelf.

Internationaal Fluitconcours
Ook tijdens het Flute Festival vindt het Internationaal Fluitconcours voor Studenten 2013 plaats, met op 4 en 5 april de voorronden en op 6 april de finale.
Informatie: www.fluitconcours.nl 

Workshop Fluitonderhoud
Op 16 maart 2013 kun je technisch met je fluit aan het werk in de workshop Fluitonderhoud, die plaatsvindt in het atelier van H&C Dwarsfluiten in Someren. Harry van Ekert leert je kleine problemen op te lossen en hoe je fluit goed te onderhouden. Wil je nog meedoen, geef je dan snel op.
Informatie en opgave: www.flutonicon.nlpagina Workshops.  

Fluitexamens
Wil je meedoen aan één van de fluitexamens? Geef je dan vóór 1 maart op.
Informatie en opgave: www.flutonicon.nl pagina Fluitexamens

Utrecht Flute Festival
In de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht op 20 en 21 maart het Utrecht Flute Festival met masterclasses, workshop Versieringen, Noord Indiase Klassieke Muziek, jazz/impro en voorspeelavonden van de fluitklas en de traversoklas van Aldo Baerten.
Informatie: http://www.aldobaerten.be/en/hnews.php en www.hku.nl

Fluitdagen in Brugge
Onder de naam 1st International Flute Seminar Bruges vindt dit jaar voor het eerst in Zevenkerken nabij Brugge en week voor fluitisten plaats van 22 tot 27 juli 2013. De week biedt een interessant programma  voor professionele fluitisten, studenten, gevorderde amateurs met een aparte dag voor jonge spelers. Peter Verhoyen en Aldo Baerten verzorgen masterclasses piccolo en fluit en Robert Pot geeft workshops. Je kunt inschrijven voor de hele week, maar ook  per dag.
Informatie en opgave: www.robertpot.com/Int_Flute_Seminar_Bruges.html

Op zoek naar een goed instrument?
Jan Beek, fluitist, heeft een aantal kwalitatief zeer goede fluiten te koop.
Mail naar: j.beek988@upcmail.nl

Terugblik op de workshop La Flûte Chantente, Christa Hörchner
‘De fluit staat als instrument het dichtst bij het zingen. Hoe zou het voelen om zo vrij te fluiten dat het voelt alsof je zingt?’ Die aankondiging van deze workshop onder leiding van fluitiste Francien Post en zangeres Henriette Feith sprak mij aan, omdat ik recent tijdens het fluitspelen bij herhaling ‘zomaar opeens’ keelklanken bleek te produceren, terwijl zingen mij heel wat vrijer afging. En zo waren er meer deelnemende fluitisten naar Amersfoort gekomen om zich te laten inspireren door deze twee bevlogen docenten. Gekozen was voor een degelijke opbouw van de cursus, eerst vanuit de zangtheorie en - praktijk. Met veel humor en verbeelding werden ‘stem en lichaam’ als ultiem menselijk instrument gepresenteerd en uitgebreid beoefend. Henriette wist ons te verleiden tot meer bewustzijn van ons gehoor (het belangrijkste), meer bewustzijn van ons lichaam als natuurlijke klankkast en van onze vanzelfsprekende adembewegingen en ademsteun. ‘Adem volgt klank – het is een intuïtief proces’. En de verbeelding - zowel het innerlijk zien als het innerlijk horen - biedt daar ruimte aan. Het was heerlijk om die vrijheid van klank en adem steeds meer te gaan ervaren, en als beloning van de gezamenlijke ontspanning: ja, daar waren ze, de boventonen!
Vervolgens kwam de uitbreiding richting fluit: eerst ‘droogfluiten’ (muziek bekijken, in-horen, inleven en verbeelden) op het vertrouwde thema ‘Boer, daar ligt een kip in het water’. Daarna deze melodie langzaam (en langzamer) spelen, gevolgd door het een octaaf lager zingen van de melodie. Dan: de combinatie van spelen en zingen! Het was erg wennen….het klonk zo gemàkkelijk bij Jethro Tull vroeger…. Toen de verlossende verrassing die ons allen overkwam: de fluitklank nà deze oefeningen was zoveel voller! Francien liet ons een Andante cantabile meespelen met fluitiste Emily Beynon (uit de bundel Bel Canto, inclusief cd) en daarna met alleen de haar begeleidende harp: zìngend fluiten, resulterend in zìngen op de fluit….. ‘Fluitzingen’ is overigens ook een uitstekend hulpmiddel bij het instuderen van moeilijke loopjes (vanzelfsprekend làngzaam beginnen….)
Inmiddels heb ik het tot onderdeel gemaakt van mijn dagelijkse oefeningen. ‘De Boer’ laat zich vanaf F1 uitstekend chromatisch het kippen(toon)laddertje op en af werken. Als variatie neem ik bijvoorbeeld het Wilhelmus of de al genoemde bundel. En o ja, de keelklanken zijn vrijwel verdwenen. De resonanties die door het fluitzingen worden opgeroepen hebben een heel ontspannende uitwerking op de keel, het strottenhoofd en het bovendeel van de borstholte.
Resumerend: een leuke en waardevolle workshop, een aanrader! 

Alle informatie en alle inschrijfformulieren vind je op www.flutonicon.nl .

Lukt het niet via de website, stuur dan een mailtje met je wensen naar info@flutonicon.nl .

    kijk voor de activiteiten kalender op onze website >>  

Secretariaat: Paulus Potterhof 18 | 1506 JX Zaandam | T (075)617 06 44 | info@flutonicon.nl | www.flutonicon.nl
Stichting Flutonicon is een ontmoetingspunt voor amateur dwarsfluitisten en traversospelers.
Flutonicon organiseert ontmoetingsdagen, projecten en workshops.

Wilt u uw adres wijzigen? klik hier,  of uitschrijven? klik hier
U kunt deze mail ook online bekijken
Deze mailing is verstuurd met online-mailinglist